6.01.2009 г.

stars

В края на 2008 година вестникарското ми ежедневие бе оцветено от една задача: да илюстрирам случващото се в публичното пространство на BG с поредица шаржове. Получих пълна свобода на избор кого и как да "опозоря". За разнообразие включих и две международни знакови фигури от политиката и шоубизнеса - Обама и Мадона (все пак не може да се игнорира целия шарен свят на фона на родните бледи звездици).
***
Не ми беше лесно да селектирам образите с най-крещяща изява на политическата сцена. Като превъзмогнах пълната си апатия към тях, се оставих по течението на аполитичната си нагласа и реших да направя един жест, който едва ли заслужават - зад фасадата от корупция и интриги да изкарам приповдигнато коледно настроение. Избрах си типичните представители на водещите сили и ги вкарах в кадър от ролите, които играят в театъра на абсурда, наречен България.

С т. нар. "звезди" не бе толкова трудно. Докато върху политиците се излива хорската жлъч, те са любимците на народа. Сред представителите на посредствени жанрове като чалгата и други "свободни професии", проблясват и свежи типажи - такива, които светят не само над родината, или симпатични водещи, които не ни доскучават всяка вечер по телевизията. Или други, решили да ни подсетят, че освен the fuckin' попфолк съществува истинска музика.

И тъй като уважавам труда на хората, дори да не харесвам резултата, целта ми бе да вложа максимална доза добронамереност. Оттдавна ме мързи да демонстрирам бунтарско поведение. За това си затварям очите и за политиката, и за чалгата и оставам безучастен зрител на това бездарно представление. Не ръкопляскам и чакам да свърши. Дотогава нека да греят с отразена светлина, а аз ще удавя бунта в биричка :-)

1 коментар:

Carmen Moraima каза...

excelentes tus caricaturas, un abrazo desde España.