6.01.2021 г.

Избори 2021

Според последните проучвания на "Алфа Рисърч", които не се различават много от останалите, 6 формации ще преминат границата от 4%:
ГЕРБ - 24,3%
БСП - 21,9%
"Има такъв народ" - 10,2%
ДПС - 7,2%
"Демократична България" - 6,1%
"Изправи се.бг" - 4,9%
"Воля", Патриотите, "Атака" и ВМРО са вече отживелица, слава Богу.
Предвижда се около 50% избирателна активност.

Подозирам какво ни предстои и за да се обоснова, ще си позволя да направя кратък обзор на парламентарните избори през последните две десетилетия. Ако се чудите от какъв зор го правя, веднага обяснявам - страдам от професионални изкривявания след 15 годишен стаж в отразяването на избори от всякакъв вид, които са ми коствали безброй безсънни редакционни нощи, съсипани нерви и десетки литри бира, изпита в екстремна обстановка и прединфарктно състояние. 

   Ще започна от 2001 г., когато все още не бях на пангара, но Царят блесна на политическия небосклон и разбърка всички карти. 
Погледнах в Чичко Гугъл резултатите на четирите партии, влезли тогава в парламента при рекордна активност от 67%:
- НДСВ са изригнали с около 43%. 
- Все още Обединената десница е взела около 19%, БСП са останали в сянка с едва 17%, а ДПС - с около 8%.

   През 2005 г. вече бачках във вестника и за първи път се сблъсках челно с изборна нощ и следизборни схеми. 
В парламента влязоха 7 партии при около 55% активност. 
- ГЕРБ още не съществуваше. 
- БСП събори НДСВ с 31% на 20%, след като Царят не ни оправи за 800 дена. 
- Десните гласове бяха разпокъсани между ОДС и ДСБ, които събраха общо около 15% и щяха да минат ДПС, но уви, си ги разпределиха поотделно. 
- На тези избори бе последната политическа изява на Мозер и първата на Сидеров, който изгря, както Слави Трифонов ще изгрее тази пролет. 
Тогава стартира мандатът на Тройната коалиция, която последва логиката да управляват първите три партии - БСП, НДСВ и ДПС (12%).

   През 2009 г. с 60% избирателна активност в парламента влизат 6 партии.
- На сцената се появи ГЕРБ, който смачка БСП с 40% на 18%, грабвайки обърканите почитатели на слабата разпиляна десница и залезналия цар.
- Синята коалиция отчете последните издихания на Костов със скромните 6-7%, като бе изпреварена дори от "Атака", тогава в апогея си, взела около 9%.
- В лицето на РЗС и вече забравения Яне Янев за първи път след Сидеров се зароди тенденцията 4-те процента да бъдат прескачани от нова халтурка.
Малко преди края на мандата си Боко подаде оставка вследствие на протести, което доведе до назначаване на служебно правителство.   

   Извънредните парламентарни избори през 2013-а излъчиха 4 партии при рекордно ниска до този момент активност от около 51%.
- Водеха ГЕРБ с около 4% пред БСП, но се състави коалиционно правителство на БСП, ДПС и хамелеона "Атака". 
- Нито един представител на Десницата не прескочи 4-те процента за влизане в парламента.

Големите протести през лятото на същата година доведоха до ново служебно правителство и нови избори.
А ние в редакцията се доведохме до нервен срив да отразяваме избори през няколко месеца.

   През 2014 г. с още по-рехава избирателна активност от 48% в парламента додрапаха 8 партии: 
- ГЕРБ отнесе с почти двойна преднина БСП, което тогава бе откъснало 4% АБВ от плътта си (колкото сега дават на "Изправи се.бг.")
- "Атака" едва се набута с малко над 4%, а големият удар беше на ББЦ на Бареков, който нахлу в парламента с почти 6%, както и Патриотичния фронт, който се материализира в пленарната зала с около 7%.
- Протестите сгазиха БСП, но пък изстреляха Реформаторския блок на четвърто място след ДПС с почти 9%, ознаменувайки голяма крачка за разбитите десни, останали без представител в предишното 42-ро Народно събрание. Обаче, за зла участ десният наказателен вот бе опропастен от Радан, който нелепо го жертва, поднасяйки коалиционно властта в ръцете на Тикви, за да го бетонира в нея.

   При последните парламентарни избори през 2017 г. избирателната активност се покачи до 54% и излъчи 5 формации. 
- Преднината на ГЕРБ пред БСП бе стопена до около 5,5%, а Боко състави правителство благодарение на Обединените патриоти (НФСБ, ВМРО и "Атака"), които бяха трети с гласовете на 9% от горкото население, решило да гласува против ГЕРБ и БСП.
- ДПС отчетоха редовните около 9% и явно това си остава рутинният етнически вот и така ще бъде винаги.
- "Воля" прескочиха бариерата с малко над 4%, заемайки ролята на поредната халтурка. Такива шансове сега дават на "Изправи се.бг."


   Ако прогнозите за бъдещите избори са достоверни, ще стане следното:
ГЕРБ и БСП са по-изравнени от всякога, но продължават да са далеч начело. Това се дължи на твърдия им електорат, който независимо от всичко остава непокътнат.
- Колкото и да се напъваме да протестираме, колкото и да се чудим как става тази работа, колкото и да си бърборим за измами, ГЕРБ притежават уредената многохилядна администрация и нейните роднини, получават вота на разочарованите гласоподаватели на неорганизираното и почти липсващо дясно, както и на антибесепарите, които ги смятат за по-малкото зло.
- БСП разчитат на дългогодишните си последователи, на привържениците на лявата идея, както и на антигерберасите и Радевистите, които ги възприемат за единствената стабилна алтернатива. 
Просто болшинството упорито робува на традициите. 
А оттам нататък:
- Натуралните десни гласоподаватели са неактивни и разочаровани от разпокъсаните си представители, а през 2014 получиха най-големия удар заради пропиляването на вота им.
- ДПС са четвъртия крак на трикракото столче, който винаги ще съществува със своите 7 до 10 малцинствени процента, ала напоследък не може да се дореди до коалиция.
- Слави Трифонов заема ролята на Сидеров, Бареков и патриоти, а формацията "Изправи се.бг." ще има силата на РЗС и "Воля".
Всичко е като по учебник.

Гледайки числата, смятам какви са вариантите между въпросните 6 партии:
- Христо Иванов твърди, че няма да се коалира с ГЕРБ, въпреки че тази песен вече сме я чували.
- БСП ще се коалира с Маяма и Триото, но процентите няма да им стигнат за съставяне на правителство и ще привлекат омекналия Слави. Ако той случайно се запъне или пак не съберат 40%, ДПС ще имат шанс да възкръснат в управлението за първи път от години. Получаваме широка коалиция на Корнелия, която мен не ме устройва в нито едно от звената ѝ, но единствена би осмислила протестите срещу ГЕРБ и това я превръща в най-вероятния изход.
- Минималният шанс на ГЕРБ е да се обедини с "Демократична България", които по презумпция не биха се събрали с БСП. Трябват им и ДПС, но пак едва ли ще съберат 40% за управление. Ако такъв съюз все пак се случи, класическата десница ще се закопае завинаги и в Народното събрание никога повече няма да присъства неин представител.
- За варианта "Маяма/Трио - Демократична българия - Слави Трифонов - ДПС" сметките изобщо не достигат и слава Богу, защото тогава щеше да е ебати цирка.

Ако процентите от проучванията се доближат до истината, а това е доста вероятно, нищо няма да се получи като хората и правителство трудно ще се сглоби.
И тогава жална им майка на колегите, които ще отразяват избори през няколко месеца.
Резултатът ще докаже безсмислието на последните протести, защото за пореден път ще затвърди изконната хронологична последователност за редуване на двете основни партии, както и гъвкавостта на по-малките формации, обиращи протестния вот, на които, обаче, силите никога не достигат и в крайна сметка се прикрепят към големите и ги поддържат на власт. 

По-дългосрочният ми извод е, че май ще чакам "Спаси София" да се разрасне в "Спаси България", за да придобият нещата някакъв смисъл. 
Дотогава, знаете, отивам, пиша К*Р на бюлетината и си бегам.



Няма коментари: