10.01.2019 г.

Лого и производни

Понеже е голяма дандания с логото на Пловдив-Евростолица на културата, селектирам и украсявам в общ текст отделни коментари, които съм писала по случая.
За пореден път настана вечният проблем, съпътстващ запазените знаци, спечелили обществени конкурси: работата е нагласена, логото е мега зле, всеки може да направи по-добро. Така беше при знака на Европредседателството, при неосъщественото лого на България, новото на БНТ и други. Факт е, че тези конкурси са спечелени от професионалисти по определени правила. Това, разбира се, не означава, че в кандидатурите не е имало по-добри. В крайна сметка всичко е в ръцете на жури от компетентни лица, на чието мнение възложителите разчитат. Оттам нататък масовите отзвуци нямат значка. Човешките възприятия са субективни - на мен може да ми харесва Джеймс Хетфилд, на теб - Дейв Мъстейн. Ако не те кефи, може да се помайтапиш, да попсуваш тихо, но дотам.
И понеже в случая с пловдивското лого нещата ескалираха от ирония с елементи на фалос до обвинения за "кражба на ГЕРБ" от швейцарската фирма Ascot Elite Entertainment, за която никой не е чувал, нито тя е чувала за някой, някакси моралната ми граница бе прескочена.
Всеки има право да не харесва знака на Пловдив, герба на София, логото на Пепси или Батман, но личните нападки са съвсем друга бира. Обвинението в кражба при случайно съвпадение на дадена форма с различни пропорции, омаловажаващо труда на човек в името на нечия политическа борба е смешно и гадно. Швейцарската фирма едва ли е заложила в концепцията си седем тепета и амфитеатър. И в музиката съществува принципа на първите 4 такта, в които не се определя авторство. А тук дори не може да има спор.
Аз обичах да се шегувам, че в знака на Европредседателството пише ГЕРБ обратно на часовниковата стрелка. Цитирам с върховно удоволствие великото стихче на Димитър Цолов-Доктора, посветено на логото на България:
Едно Яйченце рохко по средата,
на север Синьо цепнато дупе,
в подножието му блести Сълзата,
току до Розата на Бе Се Пе.

Чадърче за коктейл стърчи отляво,
Зелена шумка вдясно, долу - гьол ...
Картинката е превъзходна, браво!
Харесах я дори без Алкохол.

Но едно е естетически да не одобряваш нещо, друго е да се целиш насляпо в моралните качества на автора.
Всъщност с човека, създал пловдивския знак, сме състуденти в един курс от Художествената академия. Преди да разбера, че е той, видях продукта и си казах "HUBAVOE, GOTOVOE". После се светнах кой го е правил, и вдигнах палец: той е адски кадърен и работлив, спечелил е конкурса и просто си заслужава. Това е. В логото са спазени всички графични закони, има идея и смисъл. Харесването му е субективен въпрос. Всичко останало е интрига.

П.П.: От гореизброените конкурси съм участвала единствено в този за ребрандинг на БНТ, но там изборът на победител беше блестящ и напълно заслужен. Така че мнението ми не е користно, а е нормална реакция на човек, който това работи.

Няма коментари: